maandag 3 april 2017

LEESTIP: Meisje zoekt meisje

Meisje zoekt meisje
De muzikale wereldreis van Jos en Robby


Meisje zoekt meisje is het soort boek dat je je nachtrust kost. Van begin tot het einde wil je weten hoe het ze verder vergaat. Jos en Robby, twee jonge vrouwen die als zangduo met hun gitaren en een rugzak, al liftend (!), de wijde wereld intrekken. Ze noemen zichzelf De Rojo's. Tegenwoordig komt het veel vaker voor dat mensen, vrouwen ook, tijdelijk de wereld intrekken. In de jaren dat de Rojo's dit deden was dat echter nog lang niet normaal.
De jaren vijftig komen voorbij, gevolgd door de jaren zestig. Uiteindelijk zijn Jos en Robby elf jaar onderweg geweest.  De vrouwen kwamen met elkaar in contact door een advertentie in het Parool:

 'Meisje vraagt meisje voor trekkerstocht. 
MEISJE, 2e stem zingend en gitaar spelend. ( niet vereist) 
Br. P7-9749 Bur. Parool'

Samen reisden ze de hele wereld over, zelfs in landen waar dictators heersten, daar hadden ze namelijk geen boodschap aan.  Roken, drinken, tijdelijke liefdes voor anderen en voor elkaar, niets bleef ze bespaard.
Jos is degene die alles dat de twee meemaakten documenteerde en ze schreef vele brieven. Haar in Amsterdam achtergebleven moeder liet ze een archief bijhouden. In ruil mocht de moeder een enkele keer overkomen en delen in de weelde die bij tijden werd meegemaakt. Maar de Rojo's maakten ook tijden van honger en misère door, het is een wonder hoe ze het volhielden. 

Wat een archief hebben de schrijvers door moeten werken; heel veel foto's, teksten, zelfs filmpjes en geluidsfragmenten, alles is bewaard gebleven. Complimenten voor de manier waarop de twee schrijver-onderzoekers uiteindelijk één geheel en een goedlopend, geloofwaardig verhaal hiervan hebben kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten