woensdag 8 februari 2017

Vrij naar Rembrandt


Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam wil het unieke karakter van Rembrandts kunst overbrengen op zoveel mogelijk mensen, ook de mensen die vaak niet in de gelegenheid zijn de reis naar het museum te maken, maar wel graag actief bezig zijn in hun eigen buurt.  Het Rembrandthuis organiseert daarom speciaal voor deze oudere (!?) doelgroep workshops bij verschillende bibliotheken in het hele land. De plaatselijke bibliotheek heeft mag een pilot voor dit project zijn. Ik ben erbij.

We maken eerst een virtuele tour door de kamers van het Rembrandthuis en maken kennis met het werk van Rembrandt en Glenn Brown, waarbij de manier waarop Glenn Brown zich het werk van Rembrandt toe-eigent centraal staat. Rembrandt is mij natuurlijk niet onbekend, maar een hernieuwde kennismaking is altijd leuk.Naar aanleiding van het werk van Glenn Brown, die momenteel in het museum hangt, gaan wij, deelnemers aan de workshop zelf ook aan de gang.
Wij worden uitgedaagd te experimenteren met verschillende materialen en technieken. Even heb ik het gevoel weer terug op school te zijn, met name op de kunstacademie waar ik honderd jaar geleden les had. Het uitproberen van materialen en arceer mogelijkheden spreekt mij aanvankelijk niet erg aan, maar okee, het hoort erbij en ik krijg toch de smaak wel te pakken. Bovendien blijkt het een goede vingeroefening voor de volgende oefening.
Iedereen heeft voor zich op tafel naast een aantal lege bladen, een afbeelding van een ets van Rembrandt liggen en het is de bedoeling dat we door middel van de net geoefende arceringen, dus niet rechte lijnen, deze ets gaan overtrekken.
Kijk, nu wordt het leuk.

Het is boeiend  om te zien hoe iedereen het werk interpreteert, en ik vind het ook leuk dat geschoolde en ongeschoolde tekenaars door elkaar heen zitten. Helaas is er hier en daar wel een ongeschoolde tekenaar die zich wat schaamt voor het eigen werk, als ze naast een geschoolde kunstenaar- deelnemer zitten.
'Het gaat om de lol', zeggen we dan maar.


Ten slotte gaan we op een A3- vel een vrije tekening naar onze eerdere bewerking van de ets van Rembrandt maken.
Hieronder zie je mijn bewerking: een combinatie van materialen, namelijk dikke stift en oliekrijt.
Het koste me vrij veel moeite om geen lijnen te zetten.Afbeeldingsresultaat voor bibliotheek moet blijven

Op het moment maak ik juist extreem lijntekeningen, met (meneer) Humble, in die zin dus een goede oefening om de lijnen even los te laten.

Al met al een erg leuk initiatief van Museum Het Rembrandthuis, en fijn dat de plaatselijke bibliotheek de gelegenheid biedt om aan deze workshop mee te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten